.
A CSEND MÁSIK OLDALA
.

.
Biegelbauer Pál
.
GYÓGYÍTÓ ILLATOK
 
Az illóolajok hatásai

"Elsődleges hatásuk szaglószervünk révén érvényesül. A szagok, illatok - amint ezt E. Gildemeister és F. Hoffmann a berlini Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Illóolajok című könyvükben írták - gyakran döntően befolyásolják az emberi ösztönélet tudat alatti szféráját, a testi-lelki közérzetet és az emberek, különösen a két nem viszonyát egymáshoz. A limbikus rendszerre gyakorolt hatásuk révén a közérzet pozitív befolyásolásán túl jelentős az egész szervezet működését általánosan szabályozó hatásuk. Az általános működést szabályozó hatás csaknem valamennyi illóolaj jellemzője.
.
Gyakori, hogy csak egy-egy szervrendszer működését szabályozzák elsődlegesen, de ez a változás sohasem okoz diszharmóniát a szervezet működésében. Idegrendszeri hatásaik: nyugtató, izgató, agyműködést serkentő, szív- és gyomoridegességet szüntető. Az idegesség okozta gyomor- és bélgörcsök, izzadás, viszketegség, allergiák ellen kiválóak. A keringési rendszerre vérnyomás és szívműködés-szabályozóként hatnak. A légzőszervek esetén légzéskönnyítő, nyákoldó és bevonó hatásuk jelentős. A vizeletkiválasztás szabályozását a veseműködést serkentő hatásuk révén érik el. A hormonháztartást is befolyásolják.
.
Ennek köszönhetően vannak hatással az anyatej-kiválasztásra, a menstruációs zavarokra, és működnek afrodizákumként, azaz az erotikus késztetést növelve megszüntetik a frigiditást és az impotenciát. Egyes esetekben (pl. majoranna) éppen ellenkezőleg, csökkentik a szexuális túlfűtöttséget.
.
Minden illóolaj valamilyen mértékig antiszeptikus és dezinficiens, azaz megakadályozzák a fertőzést, vagy ha bekövetkezett, felszámolják. Egyes illóolajok antiszeptikus (baktériumölő) hatása szinte hihetetlen. Griffon professzor, a Francia Országos Főkapitányság toxikológiai laboratóriumának igazgatója egy illóolaj-keverék antiszeptikus hatását vizsgálva az alábbi kísérletet végezte: egy helyiségbe a padlótól 15-60 cm magasságban nyitott Petricsészéket rakott szét. Tizenöt perc múlva már 8-féle penészgomba- és 6 staphylococcuskultúrát talált. Huszonnégy óra elteltével 210 baktériumtenyészet volt kimutatható, közülük 12 penészgomba- és 8 staphylococcuskultúra. Ezt követően a szobában szétpermetezte az illóolaj-keveréket. A hatás döbbenetes volt. Tizenöt perc múlva már csak 14 baktériumkultúra élt, fél óra múlva már csak 4. Az összes penészgomba- és staphylococcuskultúra elpusztult.
.
A citrom, borsmenta, kakukkfű, levendula, narancshéj, eukaliptusz, csillagos ánizs, rozmaring illóolajának gőze elpusztítja a meningococcust, a staphylococcust, és a tífusz kórokozóját. A diftéria-baktérium az illóolajok gőzével szemben nagyon ellenálló, ám ha az illóolajat közvetlenül a tenyészetre cseppentjük, rövidesen elpusztul. Az egyik legkiemelkedőbb antiszeptikus, baktériumölő "teljesítménye" a citromolajnak van.
.
Két francia kutató, Rochaix és Morel kísérletei a következő eredménnyel jártak: a citromhéj illóolajának gőze a meningococcust (a fertőző agyhártyagyulladás kórokozóját) 15 perc alatt, a tífusz kórokozóját egy órán belül, a pneumococcust (a lebenyes tüdőgyulladás kórokozóját) két-három óra alatt, a streptococcus haemolyticust (a mandulagyulladást, a skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat, reumás lázat okozó baktériumfajt) pedig három órától tizenkét óráig terjedő időszak alatt pusztította el. A tiszta citromhéj illóolaj a baktériumtenyészetekre közvetlenül cseppentve a staphylococcusnak és a tífusz kórokozójának pusztulását 5 percen belül előidézte, míg a diftériabaktérium elpusztításához 20 perc kellett.
.
Az illóolajok gőzének antiszeptikus hatása azért is jelentős, mert illatosító lámpában párologtatva őket szűkebb környezetünk levegőjét jelentős mértékben csíramentesíthetjük. Hogy ez mennyire indokolt, mi sem bizonyítja jobban, mint egy francia vizsgálat. Ennek során megállapították, hogy míg egy köbméter erdei levegőben 5 kórokozó van, addig egy párizsi lakásban 20 ezer, egy nagy autókiállításon, valamint egy nagyáruházban 9 millió, egy átlagos munkahelyen "csak" 5 millió kórokozó baktérium található köbméterenként. A felmérés több mint egy évtizede történt. Franciaországban jogos a félelem, hogy jelenleg itt Közép-Európában korántsem lennének ilyen 'kedvezőek' egy hasonló felmérés eredményei."
.
"Ez a kis könyv az illóolajok sokoldalú felhasználási lehetőségeit ismerteti. Azokét csupán, amelyek mindenki számára elérhető áron hozzáférhetők. Ezért a gyakorlatban hozzáférhetetlen vagy a megfizethetetlenül drága illóolajokról e könyvben nem történik említés."

.
A lap tetejére
.
Gyógyító illatok
.
Hátralapozás 32 Előrelapozás
.
Pali munkáiból
.
Honlaptérkép
.
Vissza
_