.
A CSEND MÁSIK OLDALA
.
Ugyanarról másképpen
.
UGYANARRÓL MÁSKÉPPEN
.
Hátralapozás 6a Előrelapozás
.
AZ OROSZ FÉNYADÁSRÓL

Ha gondolod, mint érdekességet, vagy jó hírt, megoszthatod a fényadókkal, hogy Pali és a fényadás Moszkvában is egyre népszerűbb. Most fog megjelenni a harmadik cikk, vannak és lesznek előadások, és van 3 fényadó kör is. Az orosz előadás sem rövid, egy teljes nap szokott lenni, kora reggeltől este 10-11-ig. Persze van szünet is, és a második rész igazából a fényadás gyakorlata. Természetesen Elena számára is öröm bármilyen információt megosztani az oroszországi fényadókkal, fényadással kapcsolatban.
-
Viktor G. és a felesége, Elena kifejezetten jómódú, értelmiségi, lassacskán 70 év körüli pár. Viszonylag sokat, sokszor tartózkodnak Magyarországon gyógyfürdők látogatása és Viktor számos üzleti ügye miatt. Viktor anyanyelvi szinten beszél magyarul, Elena pedig egyáltalán nem. Elenának van egy autóimmun betegsége, aminek a lényege, hogy időnként barnás foltok jelennek meg a bőrén, amik nedveznek. Ez gyakran eltartott másfél-két hónapig, majd ideiglenesen elmúlt, de mindig újra előjött, volt, hogy két hét múlva, volt hogy 2 hónap múlva.
-
Próbálkoztak sok mindennel, ami elvileg enyhíthetné a tüneteket (gyógyszeres kezelés, homeopátia, fényterápia, oxigénterápia, gyógynövényes krémek, természetgyógyászat, stb.), de ezek nem használtak. Tavaly egyik ittlétükkor kipróbáltuk a fényadást, rendhagyó módon. Nem beszéltem róla semmit, csak amikor találkoztunk, adtam fényt, de csak úgy beszélgetés közben. Három napig csináltam "sunyin", amikor negyedik este azzal jöttek meg, hogy elmúltak ezek a foltok, és Elena azt mondta, hogy ne nevessem ki, de napok óta, amióta esténként beszélgetünk, furcsa, de kellemes érzése van, mintha feltöltődne, és szerinte a betegségének a javulása is ezzel hozható összefüggésbe.
-
Ezután beszéltem nekik Paliról, fényadásról, mindenről. Megmutattam Pali könyvét, amit Viktor egy az egyben még aznap felolvasott Elenának oroszul. Őt meg nagyon megérintette, és arra gondolt, hogy ez jó, és megismertetné otthon is azokkal, akiket érdekel. Még elég sok anyagot megmutattam neki Pali munkáiból, amiket Viktor olvasott fel neki oroszul. Otthon náluk Elena eddig is tagja volt egy olyan körnek, akik időnként összeültek, foglalkoztak természetgyógyászati, filozófiai, emberi kérdésekkel, összeülős-beszélgetős szinten.
-
Először nekik beszélt a fényadásról, ami több embert is érdekelt. Ezután megszületett az első cikk, ami a fényadásról szólt, leginkább kedvcsinálónak az első előadáshoz, majd Elena megtartotta az első előadást 14 ember előtt. Nem Pali előadása, anyagai lett szó szerinti fordításban előadva, hanem ezeken az alapokon, gondolatokon kiindulva, de egy saját, egyéni előadás. (Viktor lefordította nekem.)
-
Siker volt, mert a 14 ember is elkezdett erről mesélni a munkahelyén, a családban, és lett igény a második előadásra, amihez már egy kis magán színháztermet béreltek, 80 körüli érdeklődő volt. Megszületett a második cikk is. Nyugdíjas klubok és kultúr klubok (olyasmi, mint a művelődési ház) portáján lett a két cikk letéve (ezek még nem újságban jelentek meg, csak ki lettek nyomtatva, ez a harmadik fog valószínűleg újságban is megjelenni).
-
A harmadik és negyedik előadáson is kb. 70-80-an voltak. Két kultúr klubban, és egy nyugdíjas klubban szerveződött kör. Arról tudok többet, ahova Elena gyakrabban jár. Két hetente találkoznak, bemehet bárki utcáról is, gyógyítanak, beszélgetnek, előadás-részleteket beszélnek át újra, de nincs kötött program, órarend. Összesen kb. 180-an vannak a körökben Elena szerint. Van érdeklődés további előadásokra, úgy tudom, május elején lesz a következő.
-
Hatalmas mennyiségű információ zúdult rám, míg Elenával beszélgettünk, két füzetet is telijegyzeteltem. Akik érdeklődnek a fényadás iránt, és jelzik, hogy szeretnének részt venni az előadáson, azok pár nappal az előadás előtt kapnak egy "kérdőívet". Azért idézőjeles a kérdőív, mert csak két kérdés van rajta: az egyik, hogy "Miért érdekel az előadás, mit várok tőle?", a másik pedig: "Ki vagyok?" Az előadásra Elena elolvassa a válaszokat, és az előadás tulajdonképpen egy beszélgetéssel indul a válaszokkal kapcsolatban.
-
Az első kérdésre a válaszok gyakran: meg szeretném találni önmagam, szeretnék javítani az életemen, a szeretteim életén, érdekel az eszközök nélküli gyógyítás, megromlottak az emberi kapcsolataim, stb. A második kérdésre, hogy ki vagyok, szoktak érdekes válaszok születni. Általában inkább arra a kérdésre válaszolnak, hogy "Milyen vagyok?", néha pedig arra, hogy "Milyen szeretnék lenni?". A legtöbben jó és rossz tulajdonságaikat, szokásaikat sorolják fel.
-
Itt, a beszélgetős részben szokta Elena fölvetni a "fontos" és a "lényeges" közti különbség kérdését is. Meg szokta kérni a résztvevőket, hogy beszéljenek arról, számukra mi a lényeges. Tudják-e, hogy mi egyáltalán a lényeges. Mitől van az, ha elérnek egy áhított célt, ürességet éreznek gyakran, és nem boldogságot. Mi a fontos, és mi a lényeges? Mi a különbség az "Én" és az "Énkép" között, mitől, kitől függ az Énkép pillanatnyi állapota?
-
Az előadás elején Elena beszélni szokott Paliról, a fényadásról, a magyar fényadók közösségéről, a táborokról, a betegségéről, és arról a csodáról, ahogyan ő megismerkedett a fényadással, jóval Pali halála után. Szóval az első rész ilyen beszélgetős, interaktív, ráhangoló. Szoktak kérdezősködni a résztvevők is, pl. hogy lehet-e ateista, vagy nem a keresztény kultúrkörbe tartozó is fényadó. (Ez a kérdés eddig minden előadáson elhangzott.) Kell-e vizsgázni? Kapnak-e bizonyítványt? Szóval itt az elején szokott lenni néha cifra kérdés is.
-
Ez szokott tehát az első rész lenni, kb. egy óra, utána jön egy pár perces szünet, és ilyenkor Elena el szokta mondani, hogy most már nagyjából mindenki tudja, hogy miről is fog szólni az előadás, és aki mégsem ilyen lovat akart, tehát nem erre számított, nem érdekli, az nyugodtan menjen haza. (Még soha senki nem ment haza, az se, aki nagyon hülye kérdéseket tett föl.)

.
A lap tetejére
.
Hátralapozás 6a Előrelapozás
.
Honlaptérkép
.
Vissza
_